După discursul președintei Maia Sandu, Romania se pregătește de aderararea la Republica Moldova.
Motivele și contextul aderării (pamflet)
De: Daniel van Soest
Discursul Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, rostit la prestigioasa universitate Harvard despre neabătuta luptă a președinției moldovenești împotriva corupției - discurs care a fost foarte bine primit în lume – laolaltă cu pozele ei călătorind lowcost prin Europa au fost lucruri cu adevărat zguduitoare pentru guvernul României.
Într-un moment rar de reflecție, guvernul românesc și-a dat seama că riscă se fie depășit pe plan etico-moral de compatrioții de peste Prut. Prin urmare, a declarat că propune aderarea României la Moldova, că să fie recreat așa-zisul stat istoric – Moldova Mare. Aleșii țării au aprobat în unanimitate dizolvarea parlementului -„oricum eram prea mulți, numărul de 101 de parlementari la Chișinău ar fi de ajuns pentru toată Moldova Mare”, și „mai bine săraci și sinceri, decât corupți” a declarat un parlementar cu un dezvoltat simț politic. Un sondaj ar putea sugera că romanul, find moldovean (sau nu), s-ar simți reprezentat la fel de bine de doamna Sandu sau chiar mai bine decât de actualul Președinte al României.
Și pentru că în mod sigur Europa ar considera formarea României Mari ca fiind o mișcare reacționară de extrema dreaptă, Moldova Mare ar putea să fie văzută că o formulă avangardistă, mai ales după doza mare de goodwill la nivel internațional creată de ofensiva plină de farmec a Maiei Sandu.
Până în acest moment, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să comenteze, dar în cercuri informale din jurul Kremlinului se aude că Rusia considera schimbul de paradigma o urmare logică a operațiunii sale speciale, care a fost condusă cu mare succes în Ucraina. Faptul că doamna Sandu renunță tacit la Transnistria – poate chiar îi convine s-o transfere Mamei Rusia - ar fi un preț mic pentru noua ei țară mare. Și în acest fel – ca s-o scurtăm – aderarea României la Moldova ar putea fi o soluție pentru mai multe probleme.
Daniel van Soest este cetățean olandez, antropolog, vorbitor de limba română, pasionat de istoria României. S-a stabilit de curând în comuna Cârlibaba, în județul Suceava.