Dragii noștri, în aceste vremuri tulburi avem nevoie de pace mai mult decât de orice. Pacea este garanția vieții noastre. De aceea, în această lume tot mai polarizată, am încercat să coagulăm un mic grup de pacifiști români nu doar nealiniați ci și foarte indisciplinați și foarte diverși în orientări ideologice și preocupări. În fața resurselor imense alocate promovării războiului și înarmării, noi punem mult entuziasm și convingerea sinceră că nimeni nu are chef să moară sau să ucidă pentru orgoliile politice ale liderilor iresponsabili. Credem că, de fapt, doar uriașa propagandă belicoasă poate deturna oamenii de la dorința de pace. Și despre pace vrem să vorbim noi, grupul din România care se alătură unei organizații internaționale, World BEYOND War.
Ce este World BEYOND War?
World BEYOND War este o mișcare globală nonviolentă pentru a pune capăt războiului și a stabili o pace justă și durabilă. Este o organizație non-profit cu capitole în întreaga lume, care utilizează educația, activitatea activistă și media pentru a promova scopul de a pune capăt tuturor războaielor și de a stabili o pace durabilă. WBW are un consiliu, un consiliu consultativ, personal și organizatori de capitole în toată lumea și colaborează cu organizații aliate, multe dintre acestea fiind afiliate WBW.
WBW a fost fondată pe 1 ianuarie 2014, când cofondatorii David Hartsough și David Swanson, împreună cu un grup de susținători ai păcii, au decis să creeze o mișcare globală pentru abolirea războiului în general, nu doar a „războiului zilei”. Dacă vrem să abolim vreodată războiul, au decis ei la acel moment, acesta trebuie eliminat complet ca opțiune viabilă. La fel cum nu există „sclavie bună” sau necesară, nu există nici război „bun” sau necesar. Ambele instituții, fie că vorbim despre sclavie, fie că vorbim despre război, sunt condamnabile și niciodată acceptabile, indiferent de circumstanțe.
Deci, dacă nu putem folosi războiul pentru a rezolva conflictele internaționale, ce putem face? Găsirea unei modalități de tranziție către un sistem global de securitate susținut de legislația internațională, diplomație, colaborare și drepturile omului, apărând aceste lucruri prin acțiuni nonviolente, nu prin amenințări cu violența. Acesta este principiul central al WBW.
Activitatea noastră include educația și producția media menită să demonteze mituri precum „Războiul este dat natural” sau „am avut întotdeauna războiaie” și să arate oamenilor nu doar că războiul ar trebui abolit, dar că acest lucru este posibil într-adevăr. Ne implicăm în diverse acțiuni și campanii nonviolente care ne îndreaptă tot mai mult de momentul în care vom pune cu adevărat capăt tuturor războiaielor.
Cine sunt membrii și simpatizanții capitolului românesc al World BEYOND War?
Hans Hedrich (1971, Sighisoara) Coordonator, alături de Maria Cernat, a capitolului românesc al organizației World BEYOND War, activist civic si de mediu, documentarist, politolog „de ocazie”, explorează (cu bicicleta) nu doar țările si regiunile Europei, ci și (cu internetul si bibliotecile de specialitate) locurile și momentele esențiale pentru schimbările ce au loc pe continent în căutarea unor solutii creative si fezabile pentru un prezent și viitor mai bune.
Iulia Stoichiț (membră) s-a născut în 1994 și este din Brașov. Este absolventă a Literelor brașovene. S-a retras de la școala doctorală a Literelor brașovene (cu mândrie) în 2023 pentru a începe Facultatea de Psihologie. Între 2017 și 2019, a tradus volumul de poezie trilingv Pink-Pong (română-engleză, dar și engleză-română), avându-i ca autori pe Andrei Zbîrnea și poetul danez Claus Ankersen (care, la rândul său, a tradus poemele din engleză în daneză), volum apărut la editura frACTalia (2019). A debutat cu poeme în revista Astra în 2019. A debutat în 2022, cu volumul BoJack is Payne, la Casa de pariuri literare. Poemele sale mai pot fi găsite în antologii, reviste fizice, dar și online (pe site-uri, reviste). A scris și recenzie de carte (preponderent despre volume de poezie, dar și despre proză ocazional) pentru Kooperativa Poetică, până s-a plictisit, iar acum mai scrie recenzii doar dacă are chef. Când are timp și energie și ceva de spus, are un substack unde scrie diverse. A avut mereu gura mare și păreri despre subiecte mai mult sau mai puțin controversate, așa că activismul a devenit doar pasul următor natural în evoluția sa.
Florin Platon (membru) Un profesionist în comunicare politică, activist politic şi suporter al Stângii Europene, al forţelor progresiste şi de stânga din Europa. Fondator al Diem 25 România, Florin Platon scrie numeroase articole pe tema politicii internaționale fiind preocupat de demontarea miturilor întreținute cu privire la teme, politicieni și politici care contravin intereselor puterilor dominante.
Ioan Lupu Nicolae (membru) Activist socialist, ecologist, patriot; Președintele Uniunii Tineretului Socialist; candidat la alegerile Parlamentare din 2024, din partea României Socialiste; absolvent al Facultății de Sociologie și Comunicare, Universitatea Transilvania, Brașov
Roxana Haloiu este feministă și pasionată de lucul cu copiii. Își dedică eforturile ideei de a ajuta copiii să se dezvolte și să își cultive creativitatea în primii ani de viață. Parcursul ei profesional se împletește cu dobândirea principiilor pedagogice Montessori care i s-au revelat ca importante când a început când să lucreze cu copii în vestul Londrei, unde unul dintre micuții de care avea grijă frecventa o grădiniță Montessori. După obținerea diplomei Montessori, Roxana a lucrat în mai multe oganizații Montessori de renume, aprofundându-și înțelegerea Metodei Montessori și a practicilor pentru primii ani de viață, atât prin experiență directă, cât și prin formare suplimentară. Cu o licență în în Studii Montessori pentru Copilăria Mică, Roxana este promotoarea ideii că trebuie să învățăm pe tot parcursul vieții. Ea crede cu tărie că micii preșcolari cu care lucrează sunt cei mai importanți învățători ai săi. Inspirată de fiul ei, Theo, Roxana a fondat Școala Montessori Chrysalis. Școala a luat naștere din dorința ei de a crea un mediu care să se adreseze copiilor foarte mici, unul care să susțină relațiile lor cu ceilalți și cu mediul înconjurător, oferind în același timp libertatea de a explora în siguranță sub îndrumarea unui adult.
Cora Muntean, născută îm Târgu Mureș, o persoană tonică, entuziastă, cu visuri îndrăzneţe, cu poftă de viaţă, a împlinit 31 de ani de carieră bătuți pe muchie în acest domeniu. A făcut de toate în presă, ziar tipărit, radio, televiziune, agenție de știri și presă online, a acoperit toate domeniile ca și corespondent, inclusiv sport. Este jurnalistă profesionistă, Redactor-șef la Cristoiublog – cristoiublog.ro și Președinte la Asociația Natională a Comercianților Mici și Mijlocii din România, moderatoarea emisiunii CoraZone, o emisiune cu și despre bunici, Co-producție MetropolaTv și CristoiuTv.
Cristian Popescu (membru) Inițiator și fondator al grupului informal Solidaritate România Palestina (2016) după ce, în Septembrie 2015, a deschis pagina de Facebook cu același nume.
Activități: informare publică social media și în stradă cu cortul distribuind pliante și flyere, campanie de strângere de semnături online și în stradă împotriva mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, petiții și scrisori adresate Guvernului și Președinției României precum și ambasadelor SUA, UK, Germaniei și Reprezentanței Comisiei Europene în România, mitinguri, marșuri de protest.
De-a lungul anilor, 5 vizite pe teren în Palestina/Israel și 4 participări la conferințe externe (Bruxelles, Londra, Ramallah și Madrid).
Activism anterior:
1990 - Grupul Independent pentru Democrație (GID)
2010-2015 - activism în cauze diverse: împotriva evacuărilor și demolărilor (Piața Matache, Vulturilor), Campania Salvați Roșia Montană, proteste împotriva exploatării gazelor de șist, strângere de semnături pentru candidatul independent Nicușor Dan la Primăria Bucureștiului (2012) și Basarabia e România.
Adi Dohotaru - membru simpatizant (n. 20 aprilie 1983, Cluj, România) este autor, activist civic în Societatea Organizată Sustenabil SOS și Rețeaua pentru Natură Urbană RNU, regizor, deputat al circumscripției Cluj între 2016 și 2020.
Publicații
Anii '60: mișcări contestare în SUA, editura EIKON, București, 2008
Protestatarul, editura Tracus Arte, București, 2012
Pata, Editura Fundației pentru Studii Europene, 2016 (co-editor alături de Enikő Vincze și Hajnalka Harbula
Socialiștii. O moștenire, editura Cartier, Chișinău, 2019
Bugetarea participativă între emancipare și deturnare, Presa Universitară Clujeană, 2022
Soluții Bazate pe Natură la Someș, Presa Universitară Clujeană, 2024
Enikő Vincze (membră simpatizantă) Este profesoară la Universitatea Babeș-Bolyai și activistă politică pentru dreptate locativă în cadrul mișcării Căși sociale ACUM! din Cluj. Este co-editoarea cărților Racialized Labour in Romania: Spaces of Marginality at the Periphery of Global Capitalism (Palgrave, 2018); The Romani Women's Movement: Struggles and Debates in Central and Eastern Europe (Routledge, 2018); Uneven real estate development in Romania at the intersection of deindustrialization and financialization (Routledge, 2024); The Political Economy of Extreme Poverty in Eastern Europe. A Comparative Historical Perspective of Romanian Roma (Routledge, 2024). Enikő a scris multe lucrări de cercetare militantă. A publicat recent astfel de articole scrise între 2014-2024 în volumul Epistemologii militante (Editura Fractalia). Textele sale politice examinează critic capitalismul și contribuie la identificarea alternativei socialiste la capitalism. Acesta este poziția de pe care a scris de exemplu aceste analize: https://rosalux.rs/rosa-publications/from-state-controlled-finance-to-privatized-financial-regime-revisiting-the-legacy-of-romanian-socialist-housing-policy/; https://left.eu/issues/from-crisis-to-cataclysm-housing-financialisation-and-the-eu/
Enikő susține, cā rāzboaiele sunt o caracteristică iminentă a capitalismului. Ele sunt un mijloc prin care se cuceresc noi teritorii exploatabile cu scopul acumulării de capital, un scop în sine prin care se asigură profiturile complexului industrial-militar, și o distrugere a infrastructurii vieții care crează condiții pentru investițiile profitabile de capital în reconstrucțiile de după rāzboi.
Ce facem?
World BEYOND War Romania și-a început activitatea în vara anului 2024. Principalele activități pe care le-am desfășurat au fost:
- Producerea unui video pentru acțiunea 24 hours Peace Wave unde am discutat despre primul protest pacifist Pro-Palestinian de tip ocuparea spațiului universității. Video-ul poate fi accesat la minutul 1.22.34 la link-ul de mai jos.
- Oferirea unui interviu pentru Talk World Radio despre potențialul mișcărilor pacifiste în România:
- Createa acestei pagini de substack Baricada Pacifistă pentru care vă mulțumim. Vă anunțăm că va aflați printre cei 342 de membri abonați ai canalului nostru
https://baricadaromania.substack.com/publish/home
- Crearea unui canal youtube în engleză intitulat Peace Barricade pe care îl puteți accesa la link-ul de mai jos.
https://www.youtube.com/channel/UCL4mCVSChi1JKYVXW5sAWDg
- Crearea unui canal youtube în limba română intitula Baricada Pacifistă pe care puteți să îl accesați la acest link:
- Crearea unui canal de Tik Tok unde am încărcat 67 de video-uri și am adunat 10.09 mii de vizionări
https://www.tiktok.com/@peace.barricade
Dacă doriți să vă alăturați efortului nostru vă așteptăm cu drag. Nu ezitați să ne scrieți!