Teodosie, barba, Papahagi, Gender Studies
(și o miniatură medievală despre cum e decent să te îmbraci dacă ești bărbat nu cîrpă)
Autor: Dan Ungureanu
Teodosie, episcopul de Constanța, ne spune că bărbații ar trebui să poarte barbă. ”așa e bărbătește”.
Asta ne arată că, pe lîngă sexul biologic (masculin sau feminin, ușor de identificat, plus cîteva rare ambiguități) mai există și un 𝑔𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟 normativ : bărbații 𝗮𝗿 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶 să fie cutare și cutare și să facă cutare și cutare ; femeile ar trebui să fie XX și să facă XX. (pun intended).
Dacă sexele, masculin și feminin, nu sînt judecăți de valoare asupra cuiva, ci constatări obiective, 𝑔𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟 e o judecată de valoare.
”a fi efемinat” e, încă, un stigmat.
𝑔𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟 e un ansamblu de norme : femeile nu trebuie să repare TIR-uri, nu pot mînca semințe scuipîndu-le, nu pot înjura la meciuri.
Bărbații nu-și pot da unghiile cu ojă, nu pot purta tocuri, nu se pot plînge de chestii.
Papahagi, printr-un senator pedelist analfabet, unul Lungu, introducea în parlament o lege care spunea : în instituțiile de învățămînt e interzisă răspîndirea teoriei de gen, anume teoria că genul e un concept diferit de sexul biologic.
Deci, parafrazez, repet : PDL atunci (și AUR astăzi) se opun studiului diferențelor 𝘯𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘷𝘦 dintre bărbați și femei, diferențele simbolice create și menținute de societate, care sînt judecăți de valoare.
Și spun că acestea pur și simplu nu există.
Cînd Teodosie-Saruman spune ”bărbații ar trebui să poarte barbă” el spune de fapt : ”sexul biologic abia se observă. Normele societății noastre încurajează toate acțiunile și atributele care fac cît mai vizibilă diferența între sexe. Nu te poți baza pă diferențele biologice dintre bărbat și femeie, sînt complet insuficiente, ele trebuie marcate vizibil”.
Prin asta, conservatorii recunosc (ticăloșit, ipocrit, dar recunosc) că există sex (masculin și feminin, biologice) și 𝑔𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟, totalitatea diferențelor simbolice (și valorice) adăugate de societate peste sexul biologic.
Adaug mai jos o miniatură (Jean Froissart, Cronici, BF FR 2644 ) fiindcă le place mult conservatorilor referința la trecutul dedemult, cînd bărbații se îmbrăcau cuviincios (și, desigur, ca niște conservatori adevărați, nu îți spun la ce loc și timp se referă exact). De la stînga la dreapta :
Dacă erai copil, purtai rochie pînă la glezne.
dacă erai tînăr, te îmbrăcai cu colanți portocalii și cu sabie între picioare, a cărei mîner iese printre picioare, ca un реnis.
Dacă erai adult, te îmbrăcai într-o rochie lungă pînă la pămînt și purtai broboadă.
În realitate, atributele masculinității și feminității, normele s-au schimbat de-a lungul secolelor.
Doctorat în lingvistică istorică. Asistent de limbi clasice la Universitatea din Timișoara, 1997-2006. Lector de limba română la Paris (2003-2005). În perioada 2013-2019 a fos lector de limba română la Universitatea Carolină din Praga. Articole în revista Cultura și pe platformele online pagini.ro, CriticAtac, Argumente și Fapte. Stăpânește latina, greaca clasică, franceza, engleza, italiana și spaniola. Lucrări: Româna și dialectele italiene, Editura Academiei Române, 2016; Istoria limbii române, Cartier 2023.
consumati prea multe resurse intelectuale pentru un IPS:)!