World BEYOND War România militează pentru pace și încetarea masacrului asupra poporului Palestinian.
Ziua Pământului este marcată în Palestina/Israel pe data de 30 Martie ca un ecou și un reper al luptei poporului palestinian pentru pământul său ancestral. Este o zi anuală de comemorare de către palestinieni a evenimentelor din 30 martie 1976.
După exodul palestinian din 1948, pământul a continuat să joace un rol important în viața celor circa 156.000 de palestinieni care au rămas în interiorul teritoriului care a devenit statul Israel, servind că sursă de identitate comunitară, demnitate și sens.
Legile Proprietăților celor Absenți, legiferate de Israel în martie 1950, au transferat drepturile de proprietate ale proprietarilor palestinieni refugiați sau expulzați către un Custode al Proprietăților celor Absenți numit de guvern. Legile au fost folosite și pentru confiscarea terenurilor cetățenilor palestinieni din Israel care sunt prezenți în interiorul statului, dar sunt clasificați de lege ca… „absenți-prezenți”.
Guvernul Israelului și-a declarat intenția de a expropria terenuri în Galileea (în ebraică הגליל, ha-Galil, în traducere „Ținutul", prescurtare de la glil ha-goyim, „Ținutul neamurilor”, adică al necredincioșilor, în greacă - Γαλιλαία, în latină Galilaea, în arabă الجليل Al Jalil), afectând circa 20.000 de dunami de pământ (un dunam=1000mp) între localitățile cu populație palestiniană Sahnin și Araba, din care 6.300 de dunami erau proprietate palestiniană. Pe 11 martie 1976, guvernul a publicat planul de expropriere.
În replică la anunțul guvernului israelian privind planul a a anexa mii de dunami de teren pentru a construi a așezăminte coloniale evreiești, o grevă generală și marșuri de protest au fost organizate în orașele palestiniene din Galileea și până în Negev. În confruntările care au urmat cu armata israeliană și cu poliția, șase cetățeni palestinieni neînarmați au fost uciși, circa o sută răniți și alte câteva sute arestați.
Ziua Pământului nu este marcată doar de cetățenii palestinieni din Israel, ci și de palestinienii din teritoriile ocupate și de diaspora palestiniană de pe tot globul. 30 martie este un eveniment central al luptei pentru pământ și pentru relația cetățenilor palestinieni din Israel cu statul israelian și cu corpul său politic. 30 martie 1976 a fost prima dată după 1948 când palestinienii din Israel au organizat un răspuns național palestinian colectiv împotriva politicilor israeliene.
Astăzi, lupta palestinienilor pentru pământul lor continuă. În Israel, comunitățile palestiniene din centrele urbane și localitățile rurale sunt riscă în permanență dezintegrărea și eliminărea ca urmare a presiunilor administrative și polițienești. Aceste comunități sunt subfinanțate sau riscă o suprimare totală a oricăror investiții publice, pentru a determina locuitorii palestinieni să le părăsească.
În Ierusalimul de Est ocupat asemenea, însoțite de politica de colonizare, de preluare forțată, casă cu casă, a propietăților palestinienilor și a unor mari suprafețe de pământ, chiar a unor cartiere întregi, sub diferite pretexte.
Există 150 de colonii israeliene, ilegale conform dreptului internațional, în Cisiordania ocupată, inclusiv 12 în Ierusalimul de Est. În plus, în Cisiordania există cel puțin 200 de avanposturi, neasumate oficial de autoritățile israeliene, dar protejate de armata israeliană.
După abandonarea, în 2005, a coloniilor și retragerea coloniștilor israelieni din Gaza, Israelul a impus, în 2007, o blocadă totală asupra Fâșiei, transformând-o, practic, în cel mai mare lagăr de concentrare din lume.
75% din populația Gazei este formată din refugiați palestinieni expulzați de pe pământurile și din casele lor în 1948 și 1967 și valuri ulterioare de deportați din Israel, Ierusalimul de Est și Cisiordania pentru activismul împotriva ocupației israeliene.
Cantitățile de bunuri, materiale, medicamente și alimente permise intrării în lagăr au fost stabilite la cuantum și calitate minimă de către autoritățile israeliene, motiv din cauza căruia, încă din 2015, ONU a avertizat comunitatea internațională că, blocada impusă de Israel a făcut Fâșia Gaza inhabitabilă.
Asediile militare israeliene repetate și, evident, mai ales genocidul în curs de desfășurare, demonstrează clar intenția Israelului de eliminare a palestinienilor de pe pământul lor și de deposedare a acestora.
Planurile făcute publice de către Israel și SUA privind așa zisa relocare externă a populației palestiniene din Fâșia Gaza confirmă acest lucru și anunță ceea ce urmează să se întâmple în viitor cu palestinenii din celelate teritorii ocupate, în viziunea Israelului și a puternicilor săi susținători .
Este de neacceptat că injustiția și barbarismul asupra poporului palestinian să continue, nu din empatie sau milă, ci pentru că aceasta este o injustiție asupra tuturor ființelor umane, împotriva umanității însăși. Nu este întâmplător că aceste fapte sunt interzise și condamnate de dreptul internațional, rezoluțiile ONU, Curtea Internațională de Justiție și Curtea Penală Internațională.
Raliindu-se acestora, cu ocazia comemorării Zilei Pământului Palestinian, pe 29 Martie în București și Brașov și pe 30 Martie la Cluj-Napoca, grupurile de activiști în solidaritate cu poporul palestinian fac un apel publicului local să li se alăture în efortul de a face suferința și vocea palestinienilor conștientizate și auzite, și de a determina politicienii în funcție să respecte dreptul internațional, să sancționeze încălcările israeliene și să acționeze concret pentru punerea în aplicare a rezoluțiilor ONU, a deciziilor Curții Internaționale de Justiție și mandatelor de arestare ale Curții Penale Internaționale.
„Niciodată din nou” înseamnă niciodată din nou pentru toți. De la râu la mare, un spațiu pașnic, multicultural și multietnic cu drepturi egale pentru toți cetățenii săi!
Program manifestări:
● Brașov: 29 martie, ora 10:00 - Piața Sfatului
● București: 29 martie, ora 14:00 - Piața Victoriei
● Cluj-Napoca: 30 martie, ora 14:00, Piața Unirii